O nas

Od momentu, w którym pojawił się pomysł otwarcia naszej restauracji, wiedzieliśmy, że podstawą będą składniki najwyższej jakości. Właśnie dlatego dbamy o to, by większość używanych przez nas produktów, posiadała certyfikat DOP oraz aby wszystkie składniki były zawsze nienagannej świeżości.

DOP – Denominazione di Origine Protetta czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oznacza to, że produkt jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z tradycyjną recepturą. Nazwa odnosi się do miejsca jego pochodzenia – miasta, regionu czy krainy geograficznej.

Mozzarella di Bufala Campana DOP.

Najbardziej ceniona odmiana mozzarelli – włoskiego sera podpuszczkowego. Wytwarzana jest z mleka czarnych bawolic odmiany Bubalus bubalis. Wyróżnia się ona większą zawartością tłuszczu oraz białka, niż ten sam ser z mleka krowiego, dzięki czemu jej smak jest niepowtarzalnie delikatny i kremowy. Mozzarella di Bufala Campana produkowana jest wyłącznie w południowo-środkowej części Włoch, głównie w regionie Kampania. Charakteryzuje się cieniutką skórką, wyjątkowo wilgotnym środkiem oraz rozpływającą się w ustach konsystencją.

pizza ursynów
pizza z dowozem Ursynów

Prosciutto di Parma DOP.

Surowa, wolnosuszona szynka, wytwarzana z wyselekcjonowanych udźców wieprzowych według ścisłych zaleceń Consorzio del Posciutto di Parma – Konsorcjum Szynki Parmeńskiej. Wytwarzana jest jedynie przez około 200 producentów, a obszar i sposób jej produkcji jest określony szczegółowymi przepisami. Charakteryzuje się różowym kolorem, delikatnym, słodkim smakiem, którego walory podkreślają przerosty tłuszczu. Ma relatywnie niską zawartością soli. Produkowana jest we wschodniej części prowincji Parma, a minimalny czas jej dojrzewania to 12 miesięcy. Znana oraz ceniona na całym świecie, wyróżnia się nie tylko pozbawionymi konserwantów składnikami odżywczymi, ale również symbolem korony, który wypalany jest tylko na oryginalnych szynkach.

restauracja włoska Warszawa
kuchnia włoska Warszawa

Gorgonzola DOP.

Miękki, dojrzewający ser z niebieską pleśnią. Produkowany z mleka krowiego. Ma delikatną, kremową konsystencję, jasny kolor oraz przerosty niebiesko-zielonkawej pleśni. Występuje w odmianach: – dolce – o łagodnym smaku, z delikatnie rozwiniętą pleśnią. Dojrzewa minimum 50 dni. – picante – dojrzewa minimum 80 dni, ma mocno rozwinięte przerosty pleśni, a jego smak jest zdecydowany i wyrazisty.

Produkowany jest na północy Włoch w regionie Lombardia. Niektórzy uważają, że po raz pierwszy gorgonzola została wyprodukowana w 879 r. n.e. w miejscowości o tej samej nazwie.

Salami Napoli DOP.

Długodojrzewająca kiełbasa wieprzowa wytwarzana z szynki, karkówki, łopatki, lędźwiowych części świni oraz słoniny, której zawartość nie może przekraczać 24% całej masy. Ma podłużny, cylindryczny kształt, intensywnie czerwony kolor z widocznymi kawałkami tłuszczu, zwartą konsystencję, charakterystyczny dymny zapach oraz wyrazisty smak. Salami Napoli jest suszone oraz sezonowane w specjalnie przystosowanych do tego, przewiewnych pomieszczeniach, a podczas fazy suszenia poddawane jest również procesowi wędzenia. Minimalny okres sezonowania zależy od wielkości salami, ale nigdy nie jest krótszy niż 30 dni. Występuje w odmianach dolce oraz picante.

Niegdyś salami uznawane było za produkt tak cenny, iż stanowiło zapłatę za usługi oraz królowało jako główny rarytas na stołach podczas najważniejszych ceremonii. Zastosowania te uczyniły z salami wyjątkowo wartościowy produkt, któremu należało poświecić jak największą uwagę. Stosowane przepisy oraz techniki produkcji są do dzisiaj przekazywane z ojca na syna, aby zachować wyjątkowość oraz autentyczność tego wyrobu.

Zobacz także: restauracja włoska Ursynów